Zgodovina

Zgodovina industrijske dejavnosti na območju, kjer danes stoji Center Rog, sega v leto 1871, ko je Ivan Janesch v Šempeterskem predmestju kupil pašno zemljišče ter leta 1879 na njem zgradil tovarniško poslopje za strojenje kož. Poslopje je sin Ivan Janesch ml. leta 1882 nadgradil za eno nadstropje ter proizvodnjo razširil na izdelavo usnjenih izdelkov. Konec 19. stoletja je tovarna zaposlovala do 100 delavcev.

Center Rog je sodoben izdelovalniški prostor, namenjen vsem, ki radi ustvarjajo z rokami, ne glede na znanje in starost. Devet proizvodnih laboratorijev, ki so srce hiše, predstavlja prostor za učenje in uporabo tako tradicionalnih kot tudi sodobnih, digitalnih tehnologij. Pri nas se lahko ukvarjaš s povsem konkretnimi in otipljivimi izzivi - od popravila različnih predmetov do izboljšav in izdelave novih, inovativnih in družbeno koristnih izdelkov. V Centru Rog je tudi devetnajst projektnih studiev in pet rezidenčnih stanovanj, poleg tega pa še enota Mestne knjižnice Ljubljana, knjižnica Rog, velika razstavno-prireditvena dvorana, kavarna, bistro in restavracija ter več trgovin z lokalnimi izdelki. Pred Centrom Rog je velik javni park, v udobno opremljenih drop-in kotičkih v vseh nadstropjih pa lahko kadarkoli počivaš, delaš ali se družiš.

Vodje labov


Maruša Ramšak
Vodja zelenega laba


Tauan Bernardo
Vodja fablaba


Brigita Gantar
Vodja keramičarskega in steklarskega laba


Olga Košica
Vodja laba za nakit


Jaka Mihelič
Vodja kovinarskega laba


Jaka Gubanc
Vodja lesarskega laba


Uroš Topić
Vodja tekstilnega laba


Ekipa

Renata Zamida

direktorica

e-pošta kopirano!

Meta Štular

pomočnica direktorice, vodja programov in strateškega razvoja

e-pošta kopirano!

Nina Skrt

pomočnica direktorice za kadre in poslovodenje

e-pošta kopirano!

Tina Deu

vodja marketinga in odnosov z javnostmi

e-pošta kopirano!

Lucija Jankovec

vodja projektov

e-pošta kopirano!

Alja Fir

vodja projektov

e-pošta kopirano!

Maja Towndrow

vodja projektov

e-pošta kopirano!

Goran Medjugorac

tehnični vodja

e-pošta kopirano!

Informacije

Kreativno in družabno središče Center Rog
Trubarjeva 72
1000 Ljubljana

Davčna številka: 79671977
Matična številka: 8889724000

TRR: SI56 0126 1600 0002 804
(odprt 15.7.2021, UJP, Kreativno središče Center Rog)


Svet javnega zavoda Center Rog

  • Krištof Mlakar, predsednik
  • Mateja Lazar
  • Julka Žibert
  • Sania Huskić Hočevar
  • Uroš Veber
  • Mladen Dolar
  • Tina Deu, predstavnica zaposlenih

Informacije javnega značaja

Uradna oseba za posredovanje informacij javnega značaja:
Nina Skrt
nina.skrt@center-rog.si
+386 (0)1 251 63 01


Pravilniki in odloki


Strategija Centra Rog


Letna poročila


Izjava o dostopnosti spletne strani

Mednarodni projekti

Made In 2.0

Projekt Made in 2.0 temelji na uspešno izvedem projektu Made in: pripovedi obrti in oblikovanja, ki je bil leta 2018 podprt s strani Ustvarjalne Evrope. Cilj projekta je ohraniti in mapirati neprecenljivo rokodelsko znanje, ga razvijati in prenašati na nove generacije ter razvijati in spodbujati trajnostne, spodbujevalne, krožne, proizvodne modele. Made in 2.0 združuje 10 partnerjev iz 6 držav, 1380 obrtnikov, oblikovalcev raziskovalcev in kulturnikov pa bo sodelovalo v aktivnostih projekta.

Med te sodijo mapiranje obrti, obrtnikov ter novih materialov partnerskih držav, prenos znanja med obrtniki, sodobnimi oblikovalci ter raziskovalci: skozi rezidence, delavnice, usposabljanja ter poletne šole. Rezultat projekta bo sestavljen iz 80 novih prototipov, predstavljenih na zaključni razstavi v Centru Rog, ob kateri sledi tudi izdaja knjige, ter spletne strani z bogato zbirko zbranih podatkov in rezultatov.

Financer: Creative Europe Programme (CREA)
Trajanje: 1.2.2023 - 30.11.2025
Koordinator projekta: Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO), Ljubljana, Slovenija
Konzorcijski partnerji: Center Rog, Ljubljana, Slovenija; Muzej mesta Zenica, Zenica, BiH; Drugo More, Reka, Hrvaška;
Kunstgewerbemuseum, Dresden, Nemčija; Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb, Hvaška; Oaza, Zagreb, Hrvaška; Nova Iskra, Beograd, Srbija; Passa Ao Futuro, Lizbona, Portugalska; University of Applied Sciences, Schneeberg, Nemčija
Made in Platform


Act&Art For Positive Social Change

Projekt ACT & ART for Positive Social Change je iniciativa, ki spodbuja družbeno vključevanje ogroženih in marginaliziranih skupin, kot so migranti, begunci in drugi mladi z manj priložnostmi, ki se v svojem vsakdanu soočajo s socialno izključenostjo.

V okviru projekta potekajo različne aktivnosti, kot so usposabljanja, delavnice in dogodki, ki temeljijo na uporabi umetnosti in ustvarjalnosti za spodbujanje socialne vključenosti.

Program: Erasmus+ / Evropska solidarnostna enota
Trajanje: 2022 -2023
Vodilni partner: Zavod Apis
Vloga v projeku: partner


Shared Spaces – Shared Futures (Skupni prostori - skupne prihodnosti) 

Decembra 2021 se je v okviru projekta Skupni prostori - Skupne prihodnosti v sodelovanju z Evropsko kulturno fundacijo začel nov krog participativnega razvoja Centra Rog. Pet delovnih skupin se je osredotočalo na pomembne vsebinske in organizacijske vidike našega novega skupnega kreativnega središča. Svoje izsledke smo s skupinami zainteresirane javnosti preverili v aprilu, v maju osnutke nadgradile s pomočjo tujih strokovnjakov in strokovnjakinj, junija pa smo jih skupaj predstavili širši javnosti na mednarodnem srečanju v Ljubljani.

Financer: Evropska kulturna fundacija
Trajanje: 25.11.2021 - 31.10. 2022
Vloga v projektu: producent

Dokumenti: 
Program konference
Biografije panelistk_ov
Priročnik: Participacija uporabnic_kov pri upravljanju v javnih (kulturnih) zavodih


Shemakes - Opportunity Ecosystems Bridging the Gender Gap

Mreža Shemakes povezuje organizacije ter posameznice in posameznike, ki aktivno prispevajo k skupnim ciljem projekta, kot je izboljšanje spretnosti ter samozavesti in profesionalnega položaja žensk v tekstilni in oblačilni industriji. Skupaj se soočamo z izzivi, s katerimi se soočajo ženske v panogi: prevelika zastopanost na najnižje plačanih delovnih mestih, sistemske spolne strukture, ki vplivajo na njihov status, in nizka vrednost, ki se pripisuje njihovim veščinam v tradicionalnih poslovnih strukturah. Prizadevamo si ustvariti nove priložnosti in poslovne strukture, ki bodo ženskam omogočale prehod na višje, bolje plačane položaje, tako da jim omogočimo dostop do trdih veščin, tehnologije in inovacij, mreženja ter poslovnega razvoja.

Program: Horizon 2020
Trajanje: 31.1.2022 – 1.6. 2022
Vodilni partner: CEDECS-TCBL
Vloga v projektu: prejemnik projektnih sredstev
Ref: 101006203
shemakes.eu

Poglej še

Pjorkkala

studii_pjorkkala_Cvetko_2023_2

Za projektom stoji kolektiv mladih oblikovalk in oblikovalcev Pjorkkala, ki kritično analizira in aktivno odgovarja na izzive sodobne družbe. Z namenom spodbujanja nekoč razširjene tradicije peke kruha v domačem okolju razvijajo posodo z...