Pjorkkala

Za projektom stoji kolektiv mladih oblikovalk in oblikovalcev Pjorkkala, ki kritično analizira in aktivno odgovarja na izzive sodobne družbe. Z namenom spodbujanja nekoč razširjene tradicije peke kruha v domačem okolju razvijajo posodo za vzhajanje, peko in shranjevanje kruha, ki so jo poimenovali Kaduja. Gre za izdelek, ki se zgleduje po tradicionalnih postopkih peke kruha, a je zaradi svojega oblikovanja in naprednih tehnologij, ki so uporabljene pri izdelavi, prilagojen navadam sodobnih gospodinjstev. V Evropi vsako leto zavržemo približno 44 odstotkov proizvedenega kruha, kar predstavlja okoli 8 kilogramov kruha na osebo. S poenostavitvijo peke in zmanjšanjem števila pripomočkov, ki jih za to potrebujemo, Kaduja pri uporabnicah in uporabnikih vzpodbuja samooskrbo in krepi odnos do doma pečenega kruha.

Poglej še

Urška Sadar

studii_MODULAR_PROMO_2023_1

Oblikovalko in arhitekto Urško Sadar zanima povezava med sodobnimi in tradicionalnimi tehnikami, raziskovanje nepredvidljivih oblik ter oblikovanje objektov z dodano vrednostjo. Pri projektu, ki ga bo razvijala v Centru Rog, jo navdihuje...