Ljubljana je postala del mednarodne mreže Fabcity

Obvestila 10. 8. 2023
Obvestila_Lj del mreže Fabcity_avtor_2022

Na pobudo Centra Rog je Ljubljana pristopila k mreži FabCity, ki združuje mesta zavezana trajnostnemu razvoju, krožnemu gospodarstvu, izdelovalništvu in ustvarjalnosti. Mednarodna mreža je nastala leta 2014 na pobudo tedanjega župana Barcelone Xavierja Triasa, ki je mesta po svetu pozval, da v prihodnjih štirideseth letih vse, kar porabijo, tudi sama proizvedejo. Danes namreč kar 75 % Evropejcev živi v urbanih območjih, mesta pa globalno predstavljajo porabnike 75 % naravnih virov, proizvedejo 50 % vseh odpadkov in 60-80 % emisij toplogrednih plinov.

Mestna občina Ljubljana je zavezana trajnostnemu razvoju, ustvarjalnost in inovativnosti. V letu 2021 je Ljubljana pripravila prvo strategijo krožnega gospodarstva, ki išče ravnotežje med oblikovanjem in inovativnostjo, proizvodnjo in potrošnjo. Novi krožni poslovni modeli gradijo na ponovni uporabi, popravilu, predelavi in souporabi.

Prihodnje leto bo z odprtjem Centra Rog Ljubljana dobila največji javni »fablab« v Evropi, ki bo ustvarjalkam in ustvarjalcem s področij uporabnih umetnosti, obrti, oblikovanja, arhitekture, inženirstva in rokodelstva ter vsem, ki se želijo naučiti novih veščin, nudil prostor, stroje in znanje. Center Rog bo deloval kot interdisciplinarni javni izdelovalniški prostor 21. stoletja, namenjen širokemu krogu uporabnikov. Za razvojni model Centra Rog – RogLab – je mesto Ljubljana leta 2018 prejelo nagrado mreže evropskih mest Eurocities za inovativnost. RogLab je bil ob ustanovitvi leta 2012 prvi slovenski fablab in najmanjši javni »fablab« v Evropi, Ljubljana pa pionir pri uvajanju mejkerstva v Slovenijo.

Slovesnost ob sprejemu osmih novih mest v FabCity, ki so s tem postala del mreže 49 mest po vsem svetu, je potekala 17. oktobra 2022, na Baliju v Indoneziji.