Razvoj Centra Rog v polnem zagonu

Obvestila 10. 8. 2023
Obvestila_Zagon CR v polnem zagonu_Čeak_2021

Z veseljem vam sporočamo, da prenova stavbe nekdanje tovarne Rog, katere odprtje je predvideno za leto 2023, poteka po začrtani časovnici. Sosedom, ki se morda sprašujete, kako dolgo bo še prihajal hrup z gradbišča, se zahvaljujemo za potrpljenje in sporočamo, da se bodo najglasnejša gradbena dela končala do novembra.

V času, ko gradbeni delavci prenavljajo stavbo, pa v projektni pisarni Centra Rog v sodelovanju s strokovnjaki s področij oblikovanja tekstilij, lesarstva, kovinarstva, zelenih tehnologij, steklarstva, keramike, kulinarike, elektronike in računalniško vodenih izdelovalnih tehnologij načrtujemo opremo skupnih proizvodnih laboratorijev. Raztezali se bodo na več kot 1000 m2 novega Centra Rog. V teh delavnicah boste lahko na podlagi dostopne članarine ustvarjali tako ljubiteljski izdelovalci kot profesionalke in profesionalci vseh generacij. Načrte delavnic bomo konec oktobra preverili s končnimi uporabniki in uporabnicami.   

Pripravljeni so tudi načrti za javni park, ki bo nastal na nekdanjem tovarniškem gradbišču. Prostrane zelenice, javne grafitarske stene, sadno drevje in užitno rastlinje so le osnovne vsebine približno 8000 m2 velike nove zelene pridobitve v centru Ljubljane. Načrte parka bomo predvidoma javno objavili spomladi 2022 ter okoliške prebivalce in druge zainteresirane meščane in meščanke povabili k predlogom za dodatno parkovno opremo. 

Vzporedno pa v projektni pisarni načrtujemo tudi participatorne razvojne procese, ki bodo predvidoma potekali od začetka leta 2022 dalje. Njihov namen je v sodelovanju s strokovno javnostjo zasnovati inovativne modele sodelovalnega upravljanja in programskega razvoja Centra Rog – našega skupnega kreativnega središča. 

Več o projektu prenove, vključno s 3D-modeli stavbe, ki pojasnjujejo namembnost posameznih prostorov, najdete v obnovljeni brošuri Centra Rog.