Prvi Roglabov kreaton: Gremo v Zapik!

Projekti 10. 8. 2023
Projekti: Prvi Roglabov Kreaton_Krančan_2020

Poznaš otroško igro lovljenja, v kateri zavpiješ »Zapik!« in jo tako začasno ustaviš, da si oddahneš? Se ti kdaj zgodi, da bi rad zavzdihnil »Zapik!« proti hitremu tempu vsakdana, da bi lahko v miru kaj pojedel, sprehodil psa, študiral, bral, kaj neobveznega postoril ali pa se preprosto predal prostočasju? Na prvem RogLabovem kreatonu bomo skupaj ustvarjali urbane zapike, modularne paviljončke ali prostorske ureditve za dejavnosti, ki bi jih želeli početi na prostem, malce odmaknjeni, pa vendar ne v izolaciji.

Če imaš idejo, kakšen bi bil tvoj zapik, ali pa le želiš preživeti ustvarjalen vikend v dobri družbi, se – s prijatelji ali sam/a – pridruži dvodnevnemu mednarodnemu kreatonu in razvij svojo idejo. Pri delu te bo ves čas podpirala in ti svetovala profesionalna mentorska ekipa s področij 3D-izdelovalništva in modeliranja, arhitekture, biotehnologije, elektronike in umetnosti prostorskih intervencij! Z nami pa bodo tudi mojstri izdelovalništva iz evropske mreže FabLabNet.

Kdaj in kje?
Sobota, 9. decembra (začetek ob 09:00),
nedelja, 10. decembra (zaključek ob 17:00)
Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Pot na Fužine 2, Ljubljana

Kakšne zapike lahko ustvarite?
Bralni zapik, denimo, ali pa ljubezenski zapik. Zakaj pa ne lačni zapik, lenobni zapik ali pa pasji zapik? Nekateri se tudi zvočnega ne bi branili, mnogi bi pa navijali za bio zapik ali pa klimatski zapik. Skratka, ustvarite lahko različne unikatne zapike po svojem izboru.

Kdo se lahko prijavi?
Posamezniki in posameznice ali ekipe. Iščemo transdisciplinarno naravnane udeležence. Brez skrbi, če se prijaviš kot sam/a bomo že našli pravo ekipo zate!

Kakšno predznanje potrebujete za sodelovanje?
Nikakršnega. V prijavo obvezno vpiši vsa področja, ki te zanimajo, in opiši, s čim se ukvarjaš (bodisi strokovno bodisi v obliki hobija).

Nagrade

Zlata ekipa:
- realizacija ideje v formatu 1 : 1, začasna postavitev na javni površini v Ljubljani in financiranje materialnih stroškov postavitve do 1400 EUR;
- brezplačna udeležba na dogodku MakerFaire Vienna z organiziranim prevozom in nočitvijo na Dunaju;
- predstavitev projekta in prototipa na dogodku MakerFaire Vienna;
- brezplačno usposabljanje za uporabo laserskega rezalnika, CNC rezkarja in 3D-tiskalnika v RogLabu;
- letna članarina v RogLabu.

Srebrna ekipa:
- 1 mikrokrmilna plošča Arduino Uno za vsakega člana ekipe;
- brezplačno usposabljanje za uporabo CNC rezkarja in 3D-tiskalnika v RogLabu;
- šestmesečna članarina v RogLabu.

Bronasta ekipa:
- 1 knjiga 3D-tisk Tadeja Muck, Igor Križanovskij za vsakega člana ekipe;
- brezplačno usposabljanje za uporabo CNC rezkarja in 3D-tiskalnika v RogLabu;
- trimesečna članarina v RogLabu.

Oprema, materiali
Oprema, ki bo na voljo v času kreatona: 6 3D-tiskalnikov, 1 laserski rezalnik, 1 rezalnik folije, 1 stiskalnica za tkanine, 1 vezilni stroj, 1 šivalni stroj, številne mikrokrmilne plošče Arduino, osnovne elektronske komponente in senzorji, ročna orodja, lepila, barve ...

Material, ki bo na voljo v času kreatona: filament za 3D-tisk, les, pleksi steklo, stiropor, tkanine, guma, rastline, zemlja ...

Kaj naj udeleženci prinesejo s seboj: prenosni računalnik, drobno orodje, podlogo za spanje, spalno vrečo, čepke za ušesa.

Program

Sobota, 9. december

9:00–9:30: Prijava, kava za dobrodošlico
9:30–9:45: Pozdravni nagovor
9:45–11:30: Kratka predavanja s predstavitvami mentorjev
Arhitektura urbanih zapikov
3D-tehnologije za hitro prototipiranje
Internet stvari in pametna mesta
Umetnost prostorskih intervencij
Biotehnologija, biohacking
11:30–13:00: Sestavljanje ekip, urejanje delovnega prostora, brainstorming
13:00–14:00: Kosilo
14:00–19:30: Kreaton – načrtovanje in prototipiranje s podporo mentorske ekipe
19:30–20:30: Čas za pico
20:00–22:00: Kreaton – večerno prototipiranje s podporo mentorske ekipe
22:00–7:00: Kreaton – nočno prototipiranje s podporo RogLabove ekipe

Nedelja, 10. december

7:00–7:30: Zajtrk
7:30–8:00: Povzetek – 4-minutne predstavitve projektov, procesa dela in morebitnih težav
8:00–13:00: Kreaton – izboljševanje prototipov s podporo mentorske ekipe
13:00–14:00: Kosilo
14:00–16:00: Kreaton – dodelava prototipov in končnih predstavitev s podporo mentorske ekipe
16:00–16:30: Kreaton – zaključek dela in oddaja projektov
16:30–17:00: Podelitev nagrad in predstavitev zmagovalnih ekip
17:00: Zaključek kreatona

Prehrana in nočitev

Poskrbljeno bo za hrano in pijačo, improviziran nočni počitek pa bo mogoč samo v tisti dvorani, v kateri bo potekalo nočno ustvarjanje (zato prinesite s seboj čepke proti hrupu).

Mentorji in mentorica

Tomo Per, 3D-izdelovalništvo (RogLab)
Tomo Per je samoizobraženi grafični oblikovalec in računalniški entuziast. Svojo profesionalno pot je začel v tiskarni in jo nadaljeval na področju marketinga. Postopoma se je začel ukvarjati tudi z mentorstvom na področju kulture in tehnologij. Od marca 2016 je zaposlen v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane, kjer v digitalnem izdelovalnem laboratoriju RogLab skrbi za projektno svetovanje in tehnično podporo uporabnikom ter vodi programe usposabljanj na področju 3D-tehnologij. Podpiral vas bo pri uporabi 3D-tiskalnikov, laserskega rezalnika in rezalnika folij.

Cveto Kunešević, 3D-modeliranje (RogLab)
Cveto Kunešević je 3D-oblikovalec/kreator s 15-letnimi izkušnjami v 3D-modeliranju s programoma Rhino in Fusion 360 na področjih arhitekture, strojništva in industrijskega oblikovanja. V sodelovanju s podjetjem Intri, d. o. o., v RogLabu vodi program 3D KUHNA – okolje sodela, kjer udeležence individualno podpira pri razvoju projekta od ideje prek virtualne 3D-datoteke do prototipa in končnega izdelka. Podprl vas bo pri 3D-modeliranju, pa tudi pri pripravi datotek, potrebnih za 3D-tisk in laserski razrez.

Kristijan Tkalec, biotehnologije (Zavod Kersnikova – Biotehna)
Kristijan Tkalec je po izobrazbi biotehnolog, vendar že vrsto let deluje na področju neformalnega izobraževanja v znanosti in umetnosti ter aktivno sodeluje pri umetniških projektih. Čeprav se kot mentor ukvarja tudi s programiranjem, robotiko, senzoriko in energetiko, ima najraje »bio« teme, kot so rastline, mikroorganizmi, fermentacija itd. Na kreatonu vas bo podpiral na bio področju.
http://kersnikova.org/biotehna/

Miha Čebulj, arhitektura (studio MCA)
Miha Čebulj je diplomiral na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani, kjer je deloval tudi kot asistent. Podiplomski študij je končal na inštitutu Berlage v Rotterdamu, in sicer na temo parametrične arhitekture. Med drugim je sodeloval s priznanimi biroji, kot sta OMA Rema Koolhaasa in biro Sadar+Vuga, kjer je vodil projekt za dvorano Stožice ter sodeloval pri mnogih nagrajenih projektih. Ustanovil je arhitekturni studio MCA, kjer se posveča projektom različnih meril, s ciljem ustvarjanja odprte, kritične, drzne in poetične arhitekture. Projekte in druge prispevke objavlja v domačih in mednarodnih strokovnih revijah, doma in po Evropi organizira konference in razstave ter na njih sodeluje. Poleg prakse v sklopu doktorata raziskuje fenomen odzivne arhitekture. Kot mentor je v Ljubljani, Tirani in Zürichu vodil več mednarodnih arhitekturnih delavnic na temo inovativne aktivacije javnega prostora.
www.mc-a.si

Luka Mali, elektronika, internet stvari (Fakulteta za elektrotehniko, UL – Makerlab Ljubljana)
Luka Mali je strokovni vodja MakerLaba, prvega odprtega laboratorija Univerze v Ljubljani. Je raziskovalec in predavatelj na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani ter specialist na področju brezžičnih komunikacij, aplikacij in storitev interneta stvari ter pametnih mest. V svoji več kot 15-letni karieri si je kot razvijalec in projektni vodja nabiral izkušnje v različnih manjših in večjih podjetjih, je tudi velik zagovornik vitkega razvoja produktov in storitev. Kot mentor deluje v več zagonskih podjetjih, je soavtor dveh uspešnih kampanj za množično financiranje in alumen dveh evropskih pospeševalnikov za zagonska podjetja. Je član več mednarodnih združenj za produktni razvoj, član ekipe, ki vzpostavlja slovensko nacionalno mrežo fablabov, vabljeni predavatelj na strokovnih konferencah ter predavatelj in mentor na dogodkih za mlade podjetnike.
www.maker.si

Polonca Lovšin, umetnost urbanih intervencij
Polonca Lovšin je arhitektka in umetnica, ki deluje interdisciplinarno, na presečišču med arhitekturo, umetnostjo, urbano antropologijo in sociologijo prostora. Leta 2015 je na univerzi Bauhaus v Weimarju končala doktorski študij sodobne umetnosti. Njeni projekti se lotevajo samooskrbnosti, alternativnih virov energije, urbanega čebelarjenja, futurističnega opraševanja rastlin ter razmerja med mestom in podeželjem. V ospredje postavlja metode, kot sta »naredi sam« in reciklaža, ter skozi projekte poudarja pomen sodelovanja med različnimi področji, z amaterji in strokovnjaki. Je avtorica oz. soavtorica različnih publikacij ter dobitnica več štipendij, nagrad in umetniških rezidenc. Razstavlja tako samostojno kot tudi skupinsko, doma in v tujini. Med drugim je soustanoviteljica KUD Obrat, s katerim razvija večletni projekt skupnostnega vrta Onkraj gradbišča (Ljubljana, 2010–danes).
www.lovsin.org
www.obrat.org

Tehnična podpora:
Tanja Gawish (RogLab)

Partnerji

Organizacija:
RogLab – Muzej in galerije mesta Ljubljane

Partnerji:
Muzej za arhitekturo in oblikovanje – Center za kreativnost
Fakulteta za elektrotehniko, UL – MakerLab Ljubljana
Zavod Kersnikova – Biotehna

Komunikacijski partnerji:
Naravoslovnotehniška fakulteta UL
Mreža FabLab Slovenija

Kreaton poteka v okviru projekta FabLabNet, ki ga sofinancira program Srednja Evropa.